Lecții de Stil


Un cadou fashion pentru mama… la taclale cu Andreea Crețu
Când a descoperit mama ta această pasiune pentru bijuteriile hand made? 1. Întotdeauna a fost indemanatica… mi-o amintesc croind, cusand, împletind, croșetând. Toaletele mele din copilărie și adolescentă erau în mare parte lucrate de ea. Vă amintiți?...pe vremea aceea, anii ’90, mulți se îmbrăcau de la turci, eu în schimb eram mândră când mergeam în discotecă și toți prietenii admirau originalitatea vestimentației. Bijuterii însă, nu a făcut și nici nu se gândea că va face vreodată. Totuși, pasiunea pentru crearea lor cred că a existat în stare latentă dintotdeauna. Astfel, de ce de-a lungul anilor a strâns aparent fără motivație: bijuterii stricate, mărgele, ceasuri vechi, șnururi colorate și multe altele, care de altfel au fost materia primă pentru primele podoabe. După ieșirea la pensie avea nevoie de o ocupație, alta decât cea de gospodină, care să-i ocupe timpul, dar și mintea. Pe internet a găsit un articol despre tehnica “quilling” care a captivat-o. A încercat, a reușit și de aici a pornit totul. S-a gândit să-mi facă o bucurie, dar s-a îndrăgostit iremediabil de acest meșteșug, astfel că de atunci de câte ori merg acasă, mă întorc cu un braț de coliere, brățări, cercei, inele. Desii foarte multe, singura podoabă pe care încă n-am purtat-o este un colier cu scoici pe care l-am adus în Italia în septembrie și pe care numai anul viitor, la mare voi avea ocazia să-l port. Sunt de mare efect și atrag privirile în special ale doamnelor și domnișoarelor. Cu siguranță designul bijuteriilor realizate de mama mea este unul îndrăzneț și place în general femeilor curajoase și fără inhibiții.
Care este materia primă cu care realizează aceste podoabe? 2. Materialele folosite constituie o paletă foarte diversificată. Cea mai folosită este hârtia întrebuințată nu numai prin tehnică “quilling”, dar și ca pastă de hârtie sau sub forma hârtiei reciclate. Apoi pielea, sfoara, sârma, scoartă de copac, plante uscate, pietre, lâna, materiale textile nobile sau nu, materiale reciclabile cum ar fi pet-urile, etc. În principiu tot ceea ce o înconjoară poate servii la realizarea bijuteriilor, dacă ai puțin ochii, multă fantezie, indemanare și bineînțeles dragoste. Sursa de inspirație este mediul înconjurător: natura și veșmintele ei, oamenii și veșmintele lor, un gest, o vorbă, un gând, o imagine văzută în fugă mașinii și poate multe altele de care nici nu este conștientă.
Unde se pot campara … admira aceste minutati? 3. În prezent nu lucrează pentru a vinde, dorește să învețe noi tehnici, văzând însă că lumea apreciază creațiile ei, a prins curaj și cu siguranță într-un viitor nu prea îndepărtat să dorească să dezvolte o afacere de bijuterii “hand-made”. Cred că ar fi foarte fericită să-și vadă creațiile purtate cu drag.
Un mesaj pentru româncele din Diaspora. 4. Noi româncele suntem frumoase, îngrijite, haideți să arătăm italiencelor ce însemna eleganță, rafinatetea, fără să ne uităm identitatea, ba chiar să ne mândrim cu ea. Mi-ar face mare plăcere ca acele doamne care împărtășesc această pasiune pentru bijuterii “hand-made” și doresc să împărtășească experiența, un sfat, o povată, o vorbă bună, o adresă electonica andraroxa@yahoo.it.
Irina Tirdea

Commenti

Post più popolari