Lectii de stil – Tendintele toamna – iarna 2011



Avand in vedere ca moda revine mereu, cea mai buna alegere in materie de vestimentatie este reinventarea propriul stil.

Care sunt tendintele in moda pentru toamna-iarna a anului 2011?

Vintage, retrò si mai ales stilul bon ton vor fi protagonistii acestui sezon.

“Consider ca in tendintele actuale exista o varietate mare de forme si culori, incepand de la linia clasica pana la o linie mai bogat conturata, de aceea consider ca fiecare persoana are posibilitatea sa gaseasca o vestimentatie pe gustul ei, care sa o poarte cu placere si sa o reprezinte.
Totusi in tendintele din moda, din aceasta toamna gasim tinute cu o cromatica ce variaza mai mult spre tonurile inchise a culorilor tomnatice, dar sunt folosite si culorile care dau viata tinutelor. Sunt reprezentate printr-o materialitate ce fluctueaza de la tesaturi moi la tesaturi rigide specifice vestimentatiei sezonului rece.
In tendinte, putem identifica si anumite efecte speciale care dau valoare tinutelor prin imprimeurile realizate, dantele aplicate sau materiale accesorizate”, a declarat Olimpia Dobrota – stilist Milano.
Cea ce nu trebuie sa ne lipseasca din garderoba in aceasta toamna este imbracamintea anilor ’70 caracterizata de imprimeuri cu semne si desene, mult glamour si volume neasteptate.
Elementele must have vor fi: fustele viu colorate sau plisate, incaltamintea stil masculina – faimosii mocasini, sabotii cu platforma, sacourile si rochiile maxi, camasile, pantalonii cu talie inalta sau evazati, palariile cu boruri largi, bluzele tricotate supradimensionate,hainele de blana si nu puteau sa lipseasca accesoriile glam.
„Pantalonii evazati merg foarte bine cu o vesta de blana, o camasa transparenta, un croi simplu si bijuterii maxi, culori puternice si un machiaj strident”, spune Florina Ivascu, designer vestimentar si de accesorii. „Blana intotdeauna ne va da un aer aristocratic. Pentru a obtine un look de teenager as prefera piesele din blana precum o vesta, un palton cu maneci largi si scurte, lungimi scurte cu umeri supradimensionati – toate puse in cantitati moderate sau doar in anumite zone, pe manseta, guler sau terminatii”, spune Florina Ivascu. „Putem opta pentru forme mai moderne sau cambrate pe corp si culori care sa nu adauge ani in plus, completat cu accesorii glam – o pereche de ochelari si chiar palaria ne vor da o atitudine de star”, adauga ea.
Si iubitoarele anilor ’50 - ’60 vor fi rasplatite cu piesele care au facut istorie.
Elena Cristina Toma – designer de incaltaminte, proprietara brand-lui Toma Milano a declarat: pentru acest sezon am vazut pe marile paserele “cardigane clasice si maxi pulovere care se pot lega in talie cu centuri cat mai subţiri, fuste cu talie inalta, clos sau drepte cu slit in partea de jos, paltoane sau pantalonii trapezoidale sau cu linii netede cu forma de lalea. In materie de incaltaminte predomina: cizmele, ghetele, botinele, balerinii pentru zi din Python, strut, sifon de matase sau panza, sandale de seara în Python, şopârla, satin sau matase ciucure. Prezentarile de moda din acest an reflectă stilul rafinat şi elegant al anilor '40 si '50. Cum putem uita de clasa şi farmecul lui Grace Kelly, un simbol adevărat al modei din acele timpuri”.
Pentru doamnele si domnisoarele amatore de stilul bon ton, nu va lipsi vestitul costum tweed cu camasa de matase accesorizat cu margelele din perle, o noua revenire in voga.
O noutate pe marile paserele este stilul masculin definit: Tomboy look.
Este un stil destul de radical, ce consta in a incerca un mixt de piese masculine: de la mocasini la blazer, de la cravata la vesta, pana a ajunge la ceasurile sau ochelarii barbatesti, dar incercand sa-ti pastrezi feminitatea. Si daca nu indraznesti atat de mult, stilul tau fiind mai clasic, evita total
look-ul si alege o giaca barbateasca, pantaloni stil pana si mocasini, totul asortat cu un accesoriu foarte chic si de ultima moda: o tunsoare scurta si simpla, asa cum a ales o icoana a stilului, actrita Emma Watson.

In ceea ce privesc accesoriile, in voga vor fi bratarile din perle si colierele vintage, gentile rètro si viu colorate.
Renuntati la negru si la culorile terne si alegeti sa iesiti in evidenta cu o personalitate puternica si incredere in sine, se vor purta culorile tari: rosul bordeaux, bejul, maroul, albastrul si neschimbatul total look alb, portocaliul, ocru, albastrul electric, fucsia, verdele, culoarea prunei si galbenul lamaie.
Dupa cum vedeti culorile vor juca un rol foarte important, insa stilul va fi in centrul atentiei.
A venit momentul sa recuperam piesele stilului scotian care le abandonasem cu ani in urma prin sifonere. Secretul acestui stil vestimentar sta in atitudine si in felul in care stii sa imbini piesele vestimentare si accesoriile: un sacou, o pelerina, fuste sau pantaloni in patratele si sa le asociem cu un outfit in tonalitati monocolore.
Tenditele vorbesc si de propuneri pentru cele mai indraznete dintre noi: haini si fuste din piele asortate cu topuri casual chic, tinute din dantela, catifea si articole luxuriante cu blana si pene.
Un alt articol vestimentar popular in anii ’70 este salopeta evazata. Pentru a iesi din stilul de „uniforma”, accesoriile si incaltamintea cu platforma joaca un rol esential. „As folosi centuri destul de late si simple din piele si as accesoriza cu coliere si bratari supradimensionale”, spune Florina Ivascu. „Pantalonii evazati cu talie inalta pot fi purtati cu o bluza usor transparenta, cambrata, de preferinta din matase, si maneca trei sferturi, cu mansete foarte inalte”, spune Ivascu. „Decolteul poate fi amplu dar, pentru a se evita tendinta old nu recomand mult volum in partea de sus, fara umeri accentuati sau bluze largi, talia trebuie sa ramana evidentiata”, spune ea. Daca totusi preferam o bluza larga, aceasta trebuie sa aiba un croi asimetric sau sa fie introdusa doar pe jumatate in pantalon.
Casa Toma propune pentru sezonul acesta o colecţie inspirată din două "linii" cult.
“Creativitatea intr-o linie a designerului Saul Steimberg, filozoful artei vizuale, unde abordarea lucrurilor este ironica dar si reflexiva in acelasi timp, totul devenind o celebrarea a artei grafice atemporale. O viata in cautarea Armonie, traita in simbioza cu Natura, este mesajul ideal al arhitectului Friedensreich Hundertwasser, care cu liniile sale moi, fără margini ascuţite şi culorile sale onirice, ne scoate din viaţa obişnuită de zi cu zi,si ne transporta intr-o stare de ferie”.
Cristina Toma defineste propriul stil “atemporal în cazul în care eleganţa şi sobrietatea sunt legate de calitatea produsului”.
Cateva sfaturi pentru cititoarele nostre?
Olimpia Dobrota: “In vremurile de astazi, daca privesc la viata cotidiana care ne determina sa fim foarte active consider ca avem nevoie de o vestimentatie mai lejera si comoda si de ce nu cu un accent de culoare care ne binedispune asemenea lucrurilor frumoase care ne inconjoara. Putem purta o imbracaminte simpla, cu linie clasica dar care poate fi imbogatita fiind combinata cu un accesoriu, sau ne putem imbraca intr-o tinuta care este confectionata dintr-un material deosebit. Chiar daca avem parte de o viata activa cu siguranta atunci cand participam la diferite evenimente, in special seara, avem libertatea de a imbraca o vestimentatie mai eleganta si poate mai accesorizata. Folosind accesoriile, de multe ori acestea sunt cele care creaza o imagine chic, iar daca folosim un accent de culoare pot spune ca culoarea da viata vestimentatiei.
De unde ne inspiram sa alegem propriul stil?
Pot sa spun ca stilul meu este intr-o continua schimbare, nu pot sa ma incadrez doar intr-un anumit stil, deoarece in creatiile mele si in ceea ce port imi place varietatea si doresc sa experimentez toate ideile si lucrurile. Sunt perioade in care sunt influentata de trairile mele sau de lucrurile care le percep si cred ca acestea influenteaza "stilul". Daca trec printr-o perioada buna folosesc o vestimentatie putin colorata sau accesorizata, care este in raport cu starea mea launtrica, iar daca traversez o perioada mai grea tendinta mea este de a purta o vestimentatie cu culori sumbre si neaccesorizata. Totusi, in creatiile mele ma indrept spre forme volumetrice, sculturale, arhitecturale care remodeleaza forma corpul. Experimentez in ceea ce lucrez si sa obtin forme noi in structura materialului ceea ce da o imagine noua vestimentatiei,” declama Olimpia Dobrota.

Dupa cum ati vazut si-n acest sezon tenditele sunt pentru toate gusturile, insa cel mai in voga va fi stilul tau! Irina Tirdea

Commenti

Post più popolari