Il Bosco di San Francesco- O privire catre Romania - Institutul Roman de Cultura Venetia- Irina Tirdea

Il Bosco di San Francesco - O privire către România -
Platformă interculturala de artă pentru pace și dialog

Veneția– 6 noiembrie 2015, orele 17:00, în cadrul "Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică din Veneția, a avut loc prezentarea proiectul artistic itinerant "Il Bosco di San Francesco" și prezentarea cărții “O privire către România", proiect realizat de fotografa de origine italiană Beba Stoppani și jurnalista de origine română Irina Tirdea. 

"Il Bosco di San Francesco" este o serie de 25 de fotografii de format mare realizate de fotografa de origine italiană Beba Stoppani între 2010 și 2012 în cadrul “Padurii lui San Francesco din Assisi, Italia”, pădurea milenară și centrul mistic al Italiei și al lumii, unde natura, istoria si spiritualitatea se imbina într-o cale solitara, interculturala și religioasa.
Clic dupa clic, prin tehnica simpla a miscarii imaginii (deformarea imaginii), Beba Stoppani transcende progresiv aspectele mimetice ale păduri pentru a izola viziunea sa, tese transparente, sculturi, dizolva atmosfere luminoase, urmărind formele estetice, desenand mandala, intampinand structura arborescentă în stadiul actual, într-o legătură constantă între interior şi exterior, aducând privitorul să se cufunde în contemplarea unui material realizat în întregime optic.
Expoziția, un proiect al artistei Beba Stoppani, în grija criticului Ilari Valbonesi și al jurnalistei Irina Tirdea, este în plină dezvoltare, cu scopul de a crea o platformă relațională în jurul valorilor cuprinse de Pădurea lui San Francesco.
Etapă cu etapă, artiști, muzicieni, scriitori, oameni de stiinta au fost invitați să intre în rezonanță cu expoziția de fotografie și să contribuie la ea cu ideale și experiența lor din "Il Bosco di San Francesco", conectand diferite locații geografice și o moltitudine etica a privirilor și perspectivelor într-un proiect de artă în curs, cu scopul de a crea o platformă de arta intineranta internațională de pace si dialog.
Ca urmare a acestei expoziții a fost realiazata o carte Italo - Romana "O privire catre România" - o reflecție asupra asemănările dintre cele două țări - Italia – România. (Texte realizate de: jurnalista Irina Tirdea, istoricul Violeta Popescu si prefata de George Bologan, Consul General al Romaniei la Milano.)
Temele principale care pot fi identificate sunt: protecția creației; refugierea de zgomotul și poluarea lumii în toate sensurile; contemplarea, cunoașterea si prietenia dintre Italia și România.
“Pădurea Sfantului Francesco nu este doar o calatorie interioara pentru a descoperi natura, ca si sursă de miracol: deasemenea este manifestarea “retragerii sacrului”, ce caracterizează artistul şi descoperirea experientei sensibile al luminii în sine.” (Irina Tirdea)

“România este o țară frumoasă, bogată în tradiții ancestrale, îndepărtate și de arome fascinante, de gusturi dulci, precum dealurile din Transilvania, de oameni mândri ca vârfurile maiestoase ale Carpaților și o atmosferă gotică și intrigantă. începând de la frescele mânăstirilor din munți, la stangacele alei ale Bistriței, la frumusețea stratosferică a Perlei Negre, Sighișoara, la viața rurală și simplă a câmpiilor verzi, unde pare că timpul stă pe loc, lăsând acestei țări un primat absolut în Europa. Aceasta este Romania!” (Irina Tirdea)



Inaugurarea expoziției s-a de bucurat de o prezență importantă a comunității de români, cât și a celei italienești cu invitați de onoare și importante personalități ale societății românești din regiunea Veneto și nu numai.
Cei prezenți au fost încântați de participarea marelui cristic de artă și literatură de origine italiană – profesorul Philippe Daverio invitat să susțină o masă rotundă pe tema:” Harmonia Mundi”, împreună cu monacul budist al tradiției Ghelupa, Osvaldo Santi Thupten Tarpa, Daniela Dumbravă-istoric român, Ilari Valbonesi-critic de artă, fotografa Beba Stoppani și jurnalista Irina Tirdea.
Seara a culminat cu un concert de muzică sinfonica – vioară și violoncel susținut de Emma Santi și Kerem Brera, care au interpretat:
-Johann Sebastian Bach-invenției în două voci n. 1
-Wolfgang Amadeus Mozart-Duo în G major KV 423
-Johann Sebastian Bach-invenției în două voci 4 Iannis Xenakis-Dhipli Zyia-Johann Sebastian Bach-invenției în două voci n. 8
-Maurice Ravel-Sonată pentru vioară și violoncel
Activitatea expozitivă în cadrul Bienalei de Artă de la Veneția va avea loc din data de 6 până pe 30 noiembie 2015 în:
Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică din Veneția
Palazzo Correr, Campo Santa Fosca-Cannaregio 2214-Veneția
de luni până sâmbătă: între orele 10: 00-12: 00 și 16: 00-19: 00.
Artiști: Beba Stoppani, Wanda Casaril, Daniele Crepaldi, Lorenzo Passi, Irina Tirdea
Intrarea este liberă la public.
Acest proiect a fost realizat cu sprijinul orașului Assisi, Umbria, FAI - Bosco di San Francesco, Consulatului General al României la Milano, Institutului Cultural Italian la București, Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția, Centrul de Cultura Italo-Roman la Milano, Institutul Italian de Cultură al orașului Mexic, Centrul Cultural Santo Domingo - Oaxaca, Ora World Mandala Lab. For Ahimsa through Art and Science Peace Research Centre, Gujarat Vidyapith (University founded by Mahatma Gandhi in 1920) India, Academia Romana de la Roma, Biserica Ortodoxă Română din Italia.
Proiect premiat în cadrul Expo Milano 2015, Pavilionul României.
Parteneri Media:Actualitatea Magazin
Sponsori
Evenimentul a fost realizat și cu sprijinul Veneto Banca, prezentă în România prin Sucursala Bucaresti și prin 22 de filiale.
în Italia, Veneto Banca acordă o atenție deosebită comunității românești, punând la dispoziție produse bancare dedicate, consultanță în limba română și sprijinind numeroase iniziative culturale.
Press Office
Irina Tirdea
irina_tirdea@yahoo.com
cell. (0039)3443800777

Commenti

Post più popolari